Vega Controls, Burgess Hill

The Organisation

Vega was founded Bruno Grieshaber in Germany in 1959 and is a family business. Vega is now a worldwide company with subsidiaries in the US, Africa, Asia and throughout Europe. The company employs more than 1200 persons about half of whom are employed at the manufacturing headquarters located in the Black Forest, Germany. Vega UK Ltd is located in Burgess Hill West Sussex and was established in 1982.

Vega is a leading manufacturer of measurement technology to control and monitor processes. Applications include chemical and pharmaceutical plants, the food industry, drinking water supply systems, sewage treatment plants, landfills, mining, power generation, oil platforms, ships and airplanes.

The Challenge

Fitted out in the early 1980’s the offices were in need of refurbishment and additionally no longer suited the needs of the evolved business. Key to the project was to create a light and contemporary space throughout the units whilst also making better use of the space. The ground floor works were to include a new self-contained training suite in the former service department and relocating the service department to a newly fitted out ground floor suite. The first floor is accessed by a largely glazed exterior stairwell addition to the building which was in need of refurbishment. The first floor offices are comprised of two adjacent units with access via an arch in the party wall. The glazing forming the partitions consisted of large panes of smoked glass which compromised daylight transfer and additionally looked very dated. The partitioning required significant alterations, replacement of the smoked glass and improved access between the units via another opening in the party wall.

The Solution

The project was initially focused on the first floor and the glazed stair well. Staff were moved into Unit F so that the stairwell and Unit G could be refurbished first. The partition offices were dismantled and rearranged creating an additional meeting room. In the new meeting room a large uPVC picture window was fitted into the structural wall which allowed light into the room from the glazed stairwell and also transfer through the rooms glazed partitions into the general office. All smoked glass was replaced with clear glass and manifestation applied as required for privacy and corporate messaging. Further works included lighting, power, data cabling, air conditioning and central heating. The unit and stairwell were then decorated and new carpet was fitted. The kitchenettes and toilets at the rear of Units E and F were refurbished and interconnection between the units was improved by providing access through the rear party wall. The existing arch in the party wall at the front of the units was removed to achieve a full height and width opening. New furniture was supplied throughout.

With the staff moved back into Unit E, Unit F could then be refurbished by altering the partition layout and creating a large open space. The smoked glass was replaced to improve the transfer of natural light throughout. Works included lighting, power, data cabling, air conditioning, central heating, decoration, new carpet and furniture.

The ground floor consisted of Units E, F and G. Unit G being a single storey extension to the building used by the service department. The training facility was located in Unit E being a partition room formed in a former warehouse with no natural light. The solution was to relocate the training facilities to Unit G which incorporated an elevation with large windows and relocate the service department to Unit F and utilise an elevation in Unit F with windows to create a new service department suite of offices.

The new service office and technical workshop were constructed first, using the same partitioning system as the first floor. The single glazed Crittall windows were replaced with uPVC double glazed windows. A new heat pump system provided heating and cooling to what was a former warehouse. The new office suite also required extensive lighting and power provision. The technical workshop was equipped with bespoke benches and the floor received anti-static vinyl. The kitchenette and WC were also refurbished. The completed suite was then decorated and carpeted to the same high standard as the first floor.

The single storey, Unit G, could now be refurbished to as high a standard as the new training facility. All the exposed blockwork walls were dry lined and a suspended ceiling was fitted with detailed works around the retained skylights. A self-contained kitchenette and a store for tables and chairs not in use were also built. Smart new light units were fitted in the new suspended ceiling whilst heating and cooling was provided by a new heat pump system. The works included alterations to power and network cabling. For training and presentations two ceiling mounted digital projectors were installed. The new training facility was then decorated, carpeted and furnished.

This left the ground floor of Unit E to be reorganised as the main warehouse and store. The former training room was dismantled and the remaining partitions altered to suit the new function which included an office for the warehouse manager. Alterations to power, lighting and air conditioning were all required and the rear kitchenette and toilets were also decorated.

The Result

The project was phased over 2 years which reduced the disruption to the business and the finished project achieved the objective of creating functional and contemporary offices whilst making considerably better use of the space.